1579-46

سعید شفا
جشنواره فیلمهای ایرانی سن فرانسیسکو که به منظور کشف وحمایت از فیلمسازان ایرانی سراسر دنیا تاسیس شد، دهمین دوره خود را در تاریخ 23 و 24 سپتامبر برگزار خواهد کرد. این نخستین جشنواره مستقل فیلمهای ایرانی خارج از ایران است که پیدایش جشنواره های مشابه را در کشورهای مختلف پایه گذاری کرد.
امسال 40 فیلم از کشورهای ایران، امریکا، فرانسه، ایتالیا، کانادا، انگلیس، آذربایجان…در برنامه گنجانده شده که شامل فیلمهای داستانی بلند و کوتاه، مستند، انیمیشن، موزیک ویدیو… می شود که توسط فیلمسازان جوان و پیشکسوت ساخته شده است.
آخرین فیلم «امیرنادری» فیلمساز برجسته ایران و سازنده «دونده»، «آب باد خاک»، «خداحافظ رفیق»… به اسم «کوه» که در ایتالیا ساخته در برنامه هست که برای نخستین بار در امریکا و در این جشنواره، به نمایش در می آید. فیلمی شاعرانه و متفاوت نسبت به فیلم های گذشته این کارگردان موج نو سینمای ایران.
«مالاریا» ساخته «پرویز شهبازی» داستان دختری ست که به اتفاق دوست پسرش طرح ربوده شدن خود را می ریزد بی آنکه بداند این نقشه با چه دشواری هایی روبرو خواهد شد. فیلم در جشنواره ونیز درخشید و اینک نمایش دیگرش را در جشنواره فیلم های ایرانی سن فرانسیسکو به تماشا می گذارد.
«دوئت» ساخته «نوید دانش» و با شرکت هدیه تهرانی، علی مصفا، نگار جواهریان… یک مثلث عشقی ست میان مردی که همسرش اصرار دارد با دوست قدیمش روبرو شود تا جدایی نابهنگام خود را به او توضیح بدهد. فیلم با داستانی پیچیده، بازی های ارزنده یی از هنرپیشگانش را عرضه می کند.
«چهارشنبه» ساخته «سروش محمدزاده» و با شرکت شهاب حسینی… داستان خانواده یی ست که در انتظار حکم دادگاه برای قتل پدرشان هستند که توسط یکی از اعضای خانواده صورت گرفته، فیلمی پر هیجان، با پیچ وخم های روابط خانوادگی.
«ماهی» ساخته «داوود خیام» و با شرکت :آناهیتا نعمتی، همایون ارشادی… داستان زنیست که درگیر معاملات غیرقانونی مالی ست و میکوشد تا از چنگ وضعیتی که برای خود به وجود آورده بدر آید. «داوود خیام» کارگردان فیلم در جشنواره حضور خواهد داشت.
از میان فیلم های مستند می توان از «لبه تیغ» ساخته «بهمن مقصودلو» که درباره نقش زنان بازیگر سینمای ایران از ابتدا تا قبل از انقلاب ساخته یاد کرد که تعداد کثیری از هنرپیشگان زن سینمای ایران مثل: شهره آغداشلو، پوری بنایی، ایرن، فخری خوروش، زری خوشکام، شهلا ریاحی و… خاطرات خود را در آن بازگو می کنند.
«شاهین آرمین» و «سهراب دریابندری» درباره تاریخچه ماشین های «پیکان» فیلمی ساخته اند که در نوع خود بی نظیر است. اینکه چگونه صنعت اتومبیل سازی در ایران آغاز شد و امروزه چه نقشی در اقتصاد ایران بازی می کند. آنچه در این مستندآمده، بدیع و بی نظیر است به ویژه استفاده از فیلمهای قدیمی و کمیاب که نگاهی نوستالژی را به ماشین های پیکان دارد. «شاهین آرمین» درجشنواره حضور خواهد داشت تا درباره فیلمش و نیز تاریخچه ماشین های پیکان با تماشاگران صحبت کند.

1579-48

«پسرحاجی علی» ساخته «حمید کوه پایه ای» مستند دیگریست که دوربینش را متوجه یک قهوه خانه چی و صاحب رستوران می کند که روزانه صدها نفر برای دیدار او و نوشیدن چایشان در مقابل رستوران کوچک او صف می بندند و دیدار او با آنها یکی از مستندهای دیدنی سالهای اخیر سینمای ایران را به وجود می آورد.
از میان فیلمهای انیمیشن که امسال تعدادشان بیشتر از سالهای گذشته هست، باید از Window Roses ساخته «ان ماری فلمینگ» از کانادا نام برد که از صدای :شهره آغداشلو، پیمان معادی، نوید نگهبان و تعدادی دیگر از بازیگران ایرانی که درباره شعر وفرهنگ ایران است استفاده شده که فیلمی دیدنی و قابل توجه به وجودآورده.
«هزار انسان» ساخته «اصغر صفار» از معدود انیمیشن هایی ست که از یکی از داستانهای شاهنامه استفاده کرده و توانسته این کتاب پر ارزش «ابوالقاسم فردوسی» را تا حدی زنده کند.
«داش آکل» انیمیشن کوتاه دیگریست ساخته «هاجر مهرانی» که داستان معروف «صادق هدایت» را با چیرگی و تصاویرهای زیبا به فیلم در آورده.
«سوزنبان» ساخته «مهدی خرمیان» داستان سوزنبان مسنی است که سالها منتظر زنی است که عاشق او بوده و هر بار که ترنی در ایستگاه توقف می کند، امیدوار است معشوقه اش از آن پیاده شود.
امسال هم چنین به «موزیک ویدیو» توجه خاصی شده و موزیک ویدیوهای متفاوتی از «هستم و نیستم» ساخته «آرش آشتیانی» و با شرکت «گوگوش»،« توس» ساخته «فرید خوش طینت»، «نمکی و داغ» ساخته «مهرشاد چکامه» که در جنوب ایران ساخته و آخرین ویدیوی «آف بوی» خواننده رپ ایرانیست، به نمایش در خواهدآمد.
از میان فیلمهای کوتاه هم می توان از «مرز عبور» ساخته «مجید صداقت برجی» نام برد که داستان مردی ست که به خاطر اتهامات مالی ای که به او زده شده می کوشد از مرز بگریزد.
«فانوس آبی» ساخته «رضا یارخلج» با شرکت «همایون ارشادی» داستان مردیست که در یک شب تاریک در مسیری نامعلوم به همراه همسرش به رستورانی می رسند که اتفاقا صاحب آن، زنی میانسال، زمانی معشوقه او بوده. برخورد این سه نفر در چنان فضایی فیلمی متفاوت و در خور توجه به وجود می آورد که با بازی درخشان هنرپیشگانش همراه است.
«خانه سفید» ساخته «ارسطو مفاخری» داستان یک طلبه جوان است که به روستائی اعزام می شود تا فرایض دینی اهالی آن را انجام دهد، اما در بدو ورود با دیدن دختری زیبا، عشقی نافرجام میان آنها جوانه می زند که با پایانی غیرمنتظره همراه است.
برای اطلاعات بیشتر درباره برنامه های دهمین جشنواره فیلمهای ایرانی سن فرانسیسکو به تارنمای جشنواره رجوع نمائید.

www.IranianFilmFestival.org

1579-49