1610-70

1610-44

فیروزه خطیبی

امسال یک بار دیگر”جشن سینمای ایران”با همکاری”آرشیو فیلم و تلویزیون دانشگاه لس آنجلس” و “بنیاد فرهنگ” یک نهاد فرهنگی غیرانتفاعی، غیرمذهبی و غیرسیاسی در کالیفرنیای جنوبی از تاریخ شنبه 28 اپریل تا شنبه 19 ماه می 2018، در تالار بیلی وایلدر موزه همراین شهربرگزار خواهد شد.
این فرصتی خواهد بود تا دوستداران سینمای ایران بتوانند علاوه برتماشای منتخبی ازتازه ترین و برجسته ترین آثارسینماگران ایرانی، درشب پایانی جشن، شاهد نمایش نسخه ترمیم شده ای از فیلم “باشو، غریبه کوچک” درحضورکارگردان این فیلم، بهرام بیضایی، اسطوره سینمای ایران که ساکن شمال کالیفرنیا هستند باشند که دراین جلسه از او قدردانی خواهد شد.
آقای علیرضا اردکانی، مدیراجرایی “بنیاد فرهنگ” می گوید: “هرسال بیش از 3000 نفر از عاشقان سینما به ما می پیوندند تا در طول 3 هفته به تماشای سری تازه ای از فیلم های سینمای ایران بنشینند. ما از اینکه می توانیم در ایجاد امکاناتی برای نمایش این فیلم ها در جوامع مختلف کالیفرنیای جنوبی کمک دهنده باشیم بی نهایت خوشحالیم. امسال بخصوص افتخارمی کنیم که نه تنها آخرین فیلم استاد مسلم سینما، عباس کیارستمی در “جشن سینمای ایران” به نمایش درمی آید بلکه یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین فیلم سازان ایران، استاد بهرام بیضایی هم به ما می پیوندند تا در حضورایشان فیلم برجسته “باشو، غریبه کوچک” را تماشا کنیم.”
آقای اردکانی درباره اهمیت برگزاری”جشن سینمای ایران” که از نزدیک به 30 سال پیش و تا امروز با موفقیت ادامه دارد می گوید: “برای ما دربنیاد فرهنگ، روندی که “آرشیو فیلم و تلویزیون دانشگاه لس آنجلس” درطول سال ها با به نمایش گذاشتن فیلم های سینمای ایران درپیش گرفته بی نهایت قابل تحسین است. سینما یک زبان جهانی است و ازنظر ما هیچ وسیله هنری دیگری نمی تواند به اندازه سینما که جنبه پنجره ای به درون ایران را دارد درشناساندن فرهنگ ایرانی و سهیم ساختن دیگران در جلوه هایی از زندگی مردم آن موثرباشد. ما دربنیاد فرهنگ هرسال با سربلندی افتخار می کنیم که می توانیم با همکاری با آرشیو فیلم و تلویزیون دانشگاه لس آنجلس، هنر سینماگران ایرانی را از طریق آثار درخشان و درخشنده آن ها نه تنها به جامعه ایرانی بلکه به کل جامعه لس آنجلس ارائه کنیم.”

آرشیو فیلم و تلویزیون دانشگاه لس آنجلس و ارتباط با جامعه ایرانی لس آنجلس
آقای پل ملکوم، مسئول برنامه ریزی و کیوریتورفیلم های “جشن سینمای ایران دانشگاه لس آنجلس” می گوید: “بدون شک تعهد ما نسبت به سینما و سینماگران ایرانی مستحکم و استوار است. درعین حال از ارتباط پوینده ای که درطول سال ها میان ما و جامعه ایرانی برقرار شده بخود می بالیم. امسال هم باعث بسی خوشحالی است که یک بار دیگر با همکاری “بنیاد فرهنگ” می توانیم تازه ترین مجموعه فیلم های ایرانی و آثار برجسته سینمای ایران را در “جشن سینمای ایران یوسی ال ای” به نمایش درآوریم. فیلم هایی از سینماگران نوپا، استادان سینما و بخصوص سرسپاری به یکی از تاثیرگذارترین و مهم ترین هنرمندان ایران، بهرام بیضایی. هریک از فیلم های امسال به نوبه خود انعکاسی است از واقعیت های پیچیده ایران امروز و هم چنین ایرانیان پراکنده در جهان، با این همه، قصه این فیلم ها، فرای موضوع های خاص، انگیزه ای است برای همبستگی هرچه بیشتر ما تماشاگران و فراخوانی که طنین صدای آن ما انسان ها را به هم پیوند می دهد. “

نگاهی به گزیده ای از فیلم های امسال
فیلم های امسال هم چون سال های گذشته مجموعه ای است از تازه ترین آثار سینمای ایران که برخی از آن ها برای نخستین بار در آمریکا و در شهر لس آنجلس به نمایش گذاشته می شود. فیلم هایی با موضوع های متنوع وگوناگون که ازمسائل درونی و احساسی لطیف تا پیچیدگیهای روابط انسانی و موضوع های مهم اجتماعی و جهان روایی درآن ها به نمایش گذاشته شده است.
مراسم گشایش “جشن سینمای ایران”، روز شنبه 28 اپریل با نمایش فیلم برنده جایزه “بدون تاریخ، بدون امضاء” با کارگردانی وحید جلیلوند و بازی نوید محمد زاده بازیگرمطرح سینمای ایران در نقش پدری داغ دیده آغازخواهد شد. فیلم که برای نخستین بار در لس آنجلس اکران می شود، درامی است درباره مسائل اخلاقی و اختلافات طبقاتی در جامعه امروز ایران و روایتگر تقابل دو طبقه از جامعه است که به لحاظ جایگاه اقتصادی و فرهنگی تفاوت های زیادی دارند اما با یک تصادف به هم گره می خورند. این فیلم توانست جوایز بهترین بازیگرنقش اول مرد ( نوید محمدزاده) و بهترین کارگردان (وحید جلیلوند) را در جشنواره فیلم ونیز2017 بدست آورد. .
امسال گوناگونی فرهنگی در جوامع مختلف ایران از طریق فیلم “خانه” ساخته اصغر یوسفی نژاد فیلمساز اهل آذربایجان شرقی به نمایش گذاشته شده است. فیلم که ماجراهای آن در شهر تبریز اتفاق می افتد تماما به زبان مادری کارگردان – زبان آذری- و با زیرنویس انگلیسی اکران خواهد شد.
فیلم “تمارض” ساخته عبد آبست، نویسنده، بازیگر و کارگردانی که فیلم او تنها فیلم ایرانی دربخش فوروم برلیناله 2017 بود در”جشن سینمای ایران” به نمایش گذاشته خواهد شد. این فیلم سرسپاری است به فیلم “داگویل” ساخته “لارس ون تریر” کارگردان دانمارکی که تماما برروی یک صحنه تاریک به شیوه تئاتری، با حرکات سریع دوربین و با استفاده از وسایل و لوازمی به رنگ سبز فیلمبرداری شده است. فیلم که وقایع آن در آبادان و خرمشهر اتفاق می افتد می کوشد ازطریق یک بازی رفت و برگشت زمانی و مکانی، چند لایه بودن زندگی روزمره را نشان دهد. فیلم”تمارض” (به معنی بیمارنمایی یا خود را به گونه ای دیگرجلوه دادن برای دسترسی به هدف) نمونه بارزی از ظهور موج تازه ای از سینماگران جوان در ژانر تازه ای از سینمای تجربی ایران است.

1610-45

ماجرای فیلم داستان سه جوان است که شب تعطیل خود را درخانه مردی به نام “اسی” می گذرانند و درآن مسائلی در رابطه با قاچاق کالا، مشروب‌خواری، مصرف مواد مخدر، دزدی، تصادف، لودگی، خشونت و همجنسگرایی مطرح می شود. اما درنهایت، شب نشینی به جدال و دستگیری دو تن از مهمان ها و شرایطی تراژیک کشیده می شود.
فیلم “24 فریم”، آخرین ساخته سینمایی کارگردان فقید عباس کیارستمی، یک فیلم تجربی و ترکیبی از 24 تصویر ثابت است که هرکدام به مدت چند دقیقه برروی پرده می ماند. در این اثر که چیدمانی از فیلم و عکس است، 24 فیلم کوتاه چهارونیم دقیقه ای می بینیم که با جان بخشی به تصاویر ثابت، آن هم از طریق تکنیک پرده سبز شکل گرفته است. این تصاویر ثابت اغلب عکس هایی هستند که کیارستمی در طول چهل سال عکاسی کرده بود. عباس کیارستمی دوفیلم نخست این اثر را درمسترکلاسی که درسال 2015 درجشنواره فیلم مراکش برگزار کرد به نمایش گذاشت اما هشت ماه پس از آن و پس از درگذشت این کارگردان، پسربزرگ او احمد کار تکمیل این پروژه را بدست گرفت. احمد کیارستمی در روز ۱۳ می در اکران فیلم حضور خواهد داشت تا در جلسه پرسش و پاسخ با مخاطبین علاقه مند به سینمای عباس کیارستمی شرکت کند.
فیلم “اسرافیل” ساخته آیدا پناهنده که پیش از این فیلم “ناهید” از او به نمایش درآمده، درامی است با شرکت هدیه تهرانی درباره چالش ها و نیازهای عاطفی زنی به نام “ماهی” که با بازگشت معشوق قدیمی اش بهروز(با بازی پژمان بازغی) علیرغم خطررسوایی های تازه، به سوی او کشیده می شود.
فیلم 88 دقیقه ای “خط پرواز” به کارگردانی مهدی رحمانی که در روز شنبه 5 ماه می با حضور کارگردان به نمایش درمی آید، ماجرای زنی است که برای بدست آوردن حق سرپرستی پسرکوچکش با همسر سابق خود درجدال است و برای بدست آوردن پول لازم دست به قاچاق مواد مخدر می زند.
فیلم 115 دقیقه ای “نقطه طلائی” به کارگردانی پوریا کاکاوند و تهیه کنندگی حسن فتحی، تصویرهمه نمایی است از جامعه ای برلبه پرتگاه. کارگردان دراین فیلم داستان های افرادی را که هریک به گونه ای درشرایطی الزامی قرارگرفته اند به صورت “سینگل شات” فیلمبرداری کرده است. احساسات و عواطف آدم ها دراین سناریوهای کوتاه در رابطه با حق السکوت، عهدشکنی، خشونت و قصه های مشابه درزمینه ای از نورغروب آفتاب بازگو می شوند.
فیلم “سد معبر” روایتی بدون سانسور از واقعیت های جامعه ایران امروز به کارگردانی محسن قرائی درباره پلیس گشتی است که برای جلوگیری از دست فروشی مامورشده اما درعوض ازدست فروش ها رشوه می گیرد.
“والدراما” ساخته عباس امینی، ماجرای نوجوانی آبادانی است که به دلیل موهایش به “والدراما”(بازیکن فوتبال کلمبیایی) معروف شده است. والدراما بر اثر اتفاقی مجبور به ترک آبادان می شود و به تهران می رود اما در این شهر درگیرماجراهای تازه ای می شود.
فیلم “لرد”که با نام “مردی با صداقت” در روز شنبه 12 می اکران خواهد شد، شخصی ترین اثر محمد رسول اف فیلمسازی است که نگاه جستجوگر و نقادانه اش ازهمان ابتدای کار فیلمسازی او را در برابر دستگاه ممیزی حکومت ایران قرار داده است. فیلمسازی که تاکنون هفت فیلم ساخته که هیچ یک هرگز در ایران اجازه نمایش عمومی نیافته است. فیلم درباره مردی به نام رضاست که در مزرعه خود به کار پرورش ماهی قرمز اشتغال دارد و به همراه خانواده در دامن طبیعت زندگی آرامی را می گذراند اما اداره مزرعه با مشکلاتی روبرو شده است. رضا می کوشد این مشکلات را با دوری از زنجیره روابط فاسد محلی پشت سربگذارد. فیلم که دربخش “نوعی نگاه” جشنواره سینمایی کن 2017 به نمایش درآمد تصویرعمیق، سیاه و دردناکی از سرنوشت قهرمانان داستان است و ریشه در حیات سیاسی – اجتماعی ایران معاصر دارد. قهرمان قصه “لرد” هم چون فیلمسازی است که می خواهد در خانه خودش کار خودش را بکند اما نمی تواند قواعد مرسوم بازی را رعایت کند.
“نگار” به کارگردانی رامبد جوان و فیلمنامه احسان گودرزی، نامزد دریافت 9 سیمرغ بلورین با بازی نگارجواهریان، ماجرای دختری از خانواده ای نیمه مرفه و اصیل است که پدر او دریک معامله اقتصادی شکست خورده و با اسلحه خودکشی کرده است. این تحلیلی است که پلیس نسبت به مرگ او اعلام می کند. اما نگار این تحلیل را باور ندارد و برای رسیدن به اصل ماجرا تصمیم می گیرد روزهای آخر زندگی پدر را مرورکند.
دست اندرکاران، “جشن سینمای ایران دانشگاه لس آنجلس ” امسال را در روز 19 ماه می با نمایش فیلم “باشو غریبه کوچک” و مراسم سپاس و قدردانی از سینماگر برجسته ایرانی، بهرام بیضایی با حضور خود کارگردان به پایان خواهند رساند. ماجراهای فیلم “باشو، غریبه کوچک” که روزنامه لس آنجلس تایمز در سال 1990 آن را فیلمی “بی بدیل” و “سرشار از لذت ها و دردهای زندگی که درآن کوچکترین کمی و کاستی نمی توان یافت” خوانده است، در دوران جنگ ایران و عراق اتفاق می افتد. فیلم درباره پسرکی است که در یکی از بمباران های جنوب کشور در جریان جنگ ایران وعراق با ویرانی خانه و خانواده خود، در کامیونی در حال کوچ خوابش می برد و زمانی که چشم باز می کند کامیون به شمال کشور رسیده است. او با شنیدن صدای انفجارهایی برای عملیات راه سازی، ازترس به داخل جنگل و به مزرعه زنی به نام “نایی جان” می گریزد که با دو فرزندش درغیاب شوهری که برای کسب درآمد به سفر رفته، زندگی و کار می کند. نایی جان به باشو نان و آب می دهد و می کوشد بداند او کیست و زبان او را بفهمد. اما زبان پسرک جنوبی برایش قابل فهم نیست همچنان که باشو هم نمی تواند زبان محلی او را بفهمد. فیلم با موضوعی انسانی، جهانی وضدجنگ، یکی از شاهکارهای سینمای ایران به شمار می رود که امروز هم به اندازه نخستین اکران آن در 33 سال پیش اثر گذار، قابل توجه و بررسی است.

بهای بلیت های “جشن سینمای ایران” 10 دلار است و شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و تهیه بلیت با آرشیو فیلم و تلویزیون یوسی ال ای تماس بگیرید. بلیت های شب گشایش “جشن سینمای ایران” را می توانید از طریق وبسایت بنیاد فرهنگ تهیه کنید:

Farhang.org/UCLA18

1610-46